Alje Kamphuis

Alje Kamphuis Auteur

Alje Kamphuis (1963) is journalist. Hij werkt ruim dertig jaar als televisieverslaggever, voornamelijk bij KRO-NCRV. Bij die omroep maakte hij reportages voor onder meer de programma’s Netwerk, Brandpunt en Kruispunt. In juli 2019 werd zijn alom gewaardeerde documentaire ‘De oorlog is Oud Ade binnengekomen, vijf jaar na MH17’ uitgezonden. Naast verslaggever is Alje ook auteur. Hij schreef in 2003 de biografie ‘Overwinnen Overleven’ van tafeltennis-fenomeen Bettine Vriesekoop. Drie jaar later verscheen van zijn hand ‘Op Gevoel’, het levensverhaal van actrice Sylvia Millecam. Het boek stond twee weken in de bestsellerlijst. In 2014 was Alje als columnist verbonden aan de NCRV-gids.

Over het Eurovisie Songfestival:

Als klein jochie keek Alje in 1970 met het hele gezin naar het songfestival en zag Dana met 'All kinds of everything' winnen. Zijn zus schafte het singletje aan en kocht ook dat van nummer twee, Mary Hopkin. Alje draaide ze stiekem op haar zolderkamer. Het moet de periode zijn geweest dat hij besmet raakte met het Eurovisie-virus.
In de jaren negentig organiseerde Alje op de avond van het festival vermaarde huiskamerfeesten, waarbij na de puntentelling onder meer Saskia en Serge en Heddy Lester (in de jurk van 1977) een verrassingsoptreden gaven.
Vanaf 2007 heeft hij het festival meerdere keren bezocht. Als journalist, maar vooral als liefhebber.

Favoriete Eurovisieliedjes:

Spanje
in Luxemburg 1973

MocedadesEres tú
(Juan Carlos Calderón)

Italië
in Luxemburg 1984

Alice & Franco BattiatoI treni di Tozeur
(Franco Battiato/Giusto Pio/Rosario 'Saro' Cosentino)

Frankrijk
in Madrid 1969

Frida BoccaraUn jour, un enfant
(Emil Stern/Eddy Marnay)

Zweden
in Oslo 1996

One More TimeDen vilda
(Peter Grönvall/Nanne Grönvall)

Nederland
in Kopenhagen 2014

The Common LinnetsCalm after the storm
(Ilse DeLange/J.B. Meijers/Rob Crosby/Matthew Crosby/Jake Etheridge)