De startvolgorde is bepaald. We weten welk land na welk land optreedt. Dat maakt nogal wat uit, want er zijn statistisch betere en statistisch slechtere plekken.

Maar eerst: wie bepaalt die startvolgorde eigenlijk? Dat is enigszins ingewikkeld. Vroeger lootten de landen gewoon, er kwam een nummertje uit de vissenkom en dat was dan je startplek. Tegenwoordig is er nog steeds een vissenkom, maar er zijn ook bedisselende bedisselaars.

a) De landen die het meest betalen aan het festival heten de ‘Big Five’- Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Verenigd Koninkrijk. Zij doen niet aan de halve finales mee. Ze trekken een papiertje met daarop ‘optreden in de eerste helft van de finale’ of met ‘optreden in de tweede helft van de finale’. Dat is vorige week gebeurd.

b) Het organiserende land zit ook direct in de finale. Al een hele tijd geleden lootte Zweden direct een startplek. Frans, de artiest van Zweden, start als negende.

c) Na elke halve finale trekken de landen die zich gekwalificeerd hebben een lootje met ‘eerste helft’ of ’tweede helft’. Zowel België als Nederland trok ‘eerste helft’.

En dan?
Dan gaat de organiserende omroep indelen. Dat gebeurt pas sinds een paar jaar. Daarmee willen de programmamakers de meest dynamische show neerzetten: niet zes ballads achter elkaar, niet alle favorieten bij elkaar.

Dat laatste is goed voor de show, maar het blijft een beetje arbitrair, want: er zijn nu eenmaal betere en mindere startplekken. De kansen van de deelnemers worden dus nogal ondoorzichtig beïnvloed door een groepje we-weten-niet-precies-wie. Over het algemeen is optreden in het begin veel ongunstiger dan optreden aan het eind, en een van die bevraagbare zaken is ‘plek dertien’. Dat is de best denkbare plek van de ‘eerste helft’ en daar wordt eigenlijk altijd een grote kanshebber (lees: het land dat in de halve finale goed scoorde) neergezet. Nu is dat Australië. Vorig jaar België (uiteindelijk vierde). Het jaar daarvoor Zweden (uiteindelijk derde). We zien aan de plaatsingsvolgorde dus wie kansrijk geacht wordt door de Zweedse programmamakers, en tja, dit jaar horen Nederland en België daar niet bij. België treedt als eerste land op, Nederland als derde.

Waarom is dat eigenlijk zo ongunstig? Dat laten de (statistische) feiten uit de afgelopen jaren zien.
We kijken, om dit te staven, naar de laatste tien jaar, de jaren waarin het festival te vergelijken valt met dit jaar, met ongeveer evenveel deelnemers in de finale (morgen zijn dat er 26). En dan zien we:

BELGIË
Hoe scoorden landen die net als België als eerste moesten optreden?

2015: veertiende
2014: zesde
2013: drieëntwintigste
2012: vijfentwintigste
2011: eenentwintigste
2010: vijfde
2009: drieëntwintigste
2008: twintigste
2007: elfde
2006: zestiende

Dat is gemiddeld een zestiende plek (16,4)

NEDERLAND
Hoe scoorden landen die net als Nederland als derde moesten optreden?

2015: negende
2014: tweeëntwintigste
2013: elfde
2012: vijfde
2011: vijfde
2010: twintigste
2009: achtste
2008: zeventiende
2007: zesde
2006:drieëntwintigste

Dat is gemiddeld een twaalfde plek (12,6)

Oké, nog slechter is startplek twee (gemiddeld een negentiende plek, 18,9) of startplek vier (gemiddeld een achttiende plek, 18,5), maar heel geruststellend zijn de cijfers niet. En daar komt nog een ander feit bij: de laatste keer dat er een land won dat als een van de eerste vijf landen optrad was dertien jaar geleden (2003, Turkije).

WINNAARS
Vanaf welke plek zongen de winnaars van de laatste tien jaar?

2015: trad de winnaar als tiende op (van de zesentwintig)
2014: als elfde (van de zesentwintig)
2013: als achttiende (van de zesentwintig)
2012: als zeventiende (van de zesentwintig)
2011: als negentiende (van de vijfentwintig)
2010: als eenentwintigste (van de vijfentwintig)
2009: als twintigste (van de vijfentwintig)
2008: als vierentwintigste (van de vijfentwintig)
2007: als zeventiende (van de vierentwintig)
2006: als zeventiende (van de vierentwintig)

CONCLUSIE
Dat België of Nederland gaat winnen is dus niet erg waarschijnlijk, dat Rusland (treedt als achttiende op) wel, en dat Australië wint ook (treedt als dertiende op). Een klein kansje is er daarnaast nog voor Oekraïne (treedt als eenentwintigste op). Zo is het en daar moeten we het mee doen. Over en sluiten en weg met de odds, in met de lucky bastards. Want die bestaan. En sowieso: als we met z’n allen een beetje downslowen is alles natuurlijk helemaal helemaal helemaal anders.

Kijk voor de precieze volgorde even op onze festivalpagina.