Gastland Oekraïne gaat voor stevige rock. Dat werd bekend tijdens de laatste aflevering van een lange reeks voorronden. De rockers van O.Torvald wonnen verrassend en ontvingen de prijs uit handen van zangeres Jamala die vorig jaar nog het Eurovisie Songfestival won. Een tweede plek was er voor zangeres Tayanna en plek drie ging naar Melovin

O.Torvald zorgde tijdens het optreden voor de nodige sensatie: zo droeg leadzanger Yevhen Halych, als onderdeel van zijn act, een (fictieve) tikkende tijdbom om zijn nek. In de halve finales veinsde hij al eens in zijn hart geschoten te worden. En dat is op z’n minst opvallend te noemen want met het lied Time leek de formatie juist op te roepen tot een geweldloze revolutie. Let’s take time to find a place without violence / Let’s listen and hear the true meaning of silence. Grappig detail: de band stond op meerdere grote Europese festivals en deelde het podium al eens met grote namen als Linkin Park, The Rasmus en Evanescence. Andere opvallende kandidaat was zangeres Tayanna die in 2015 nipt de finale van The Voice of Ukraine verloor. Vooraf werd zij als favoriet getipt maar het lukte haar niet deze verwachting in te lossen. Net als vorig jaar bestond de jury uit Konstantin Meladze (componist en producent) en Andriy Danylko (ook wel bekend als het typetje Verka Serduchka). Zangeres Ruslana (winnares ESF ’04) kwam deze editie niet terug als jurylid. Haar plek was ingenomen door Jamala die het met haar overwinning voor elkaar kreeg het festival voor een tweede keer naar Oekraïne te halen.

Oekraïne behoort tot een van de meest succesvolle landen uit de moderne geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Nog nooit miste het land een finale en steevast slaagt men erin om in het linkerrijtje te eindigen. Vaak genoeg lukt het Oekraïne om opvallende acts af te vaardigen: zo won zangeres Ruslana de editie van 2004 in van leer en metaal vervaardigde kleding, omringd door een gezelschap wild uitgedoste dansers, en was het Verka Serduchka die in 2007 de Russen op de kast joeg met het lied Dancing lasha tumbai. Volgens critici was Serduchkas lied fonetisch bedoeld als Russia Goodbye maar vanuit het Oekraïense kamp werd gesteld dat het Mongools was voor ‘geklopte room’. In 2009 was het de beurt aan Svetlana Loboda. Door het uitbreken van de wereldwijde economische crisis doopte zij haar lied om in Be my Valentine (anti-crisis girl). Ook het optreden was hoogst opmerkelijk te noemen: op het midden van het podium stond een gigantisch rad en terwijl Svetlana met de Oekraïense vlag in de lucht zwaaide, werd zij omring door mannen verkleed als Griekse soldaten uit de oudheid. Door de overwinning van Jamala (2016) is Oekraïne voor de tweede keer organiserend land maar geheel vlekkeloos verlopen de voorbereidingen niet. Zo stapte begin deze maand de voltallige top van de organisatie op na verschillende beschuldigingen aan het adres van Pavlo Hrytsak: de man die in december de leiding van het liedjesfestival op zich nam.